• BIST 100

    10640,15%-1,38
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    48,90% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5622,58% 0,72
  • Ç. ALTIN

    9286,16% 1,21

Bir Psikoloğun Kaleminden

Konumuz: İnsan, sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek... Anlaşılan, sevilen, değerli olduğunu hisseden insan; bu duyguyu yaşatana yakın olmak ister.

Bilim 18.07.2025 00:21:11 0
Bir Psikoloğun Kaleminden

Hele ki bu kişi karşı cinsten biriyse, hayatını, evini, hayallerini birleştirmeyi arzular. Ve hayatının en önemli kararını vererek, iyi günde ve kötü günde birlikte olmak üzere imzayı atar.

Bu, aslında bir başlangıçtır. Bundan sonra o, artık evlidir. Hayatını — yüzde yüz olmasa da — büyük oranda değiştirmesi gereken biridir. Artık elinde kendi evinin anahtarı vardır. Tek kişilik hayatı çift kişiliğe dönüşmüştür. Mutlu etmesi gereken; arkada bıraktığı anne, baba ve kardeşleri varken, şimdi diğer yarısı, yani eşi vardır.

Birlikte büyüyeceği, bazen acıya bazen de neşeye tutunarak aile olacağı; tüttürülmesi beklenen bir bacası vardır. Sevgiyle yoğrulması beklenen bu yeni yuvada sorumluluklar ve duygular paylaşılmalıdır. Aksi takdirde, çıktığı evin bir benzerini yaşayacaktır.

Birçok insan doğduğu evi kaderi sanır. Anne babasının ilişki biçimini, sevgiyi gösterme şeklini, tartışma ya da susma dillerini farkında olmadan içselleştirir. Böylece evlendiğinde de öğrendiği bu kalıpları yeniden üretir. Ancak gerçek şu ki: Doğduğumuz ev kaderimiz değildir. Öğrenilmiş kalıplar değiştirilebilir. Geçmişin izlerinden özgürleşerek yeni ve sağlıklı bir ilişki kurmak, ancak özgür ve cesur insanların başarabileceği bir şeydir.

Özellikle “öğrenilmiş çaresizlik” dediğimiz şey, ne kadar çabalasak da hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanmanın sonucudur. Zamanla pasiflik, öfke ve kırgınlık başlamışsa bu, artık hayatın bir döngüye dönüştüğü anlamına gelir.

Bu döngüyü kırmak elbette mümkündür.
“Ben değişebilirim. Geçmişim beni tanımlayabilir ama sınırlandırmaz.”
diyen kişi, öncelikle kendisiyle yüzleşir. Hatalarının olabileceğini kabul eder ve bu farkındalıkla telafi etmeye çalışır.

Anlaşılmak, sevilmek, değerli olduğunu her zaman hissetmek gerçekten insanı mutlu eder. Mutlu olmak ise, ancak mutlu etmekle mümkündür. Mutluluk yolunda evlilik bir yolculuksa, aile olmak bu yolculuğun meyvesidir. Zamanla olur. İyi niyetle, gayretle, sevgiyle gelişir. Aile olmak; sevgiyi sadece söylemek değil, hissettirmek; sorumluluğu sadece yüklenmek değil, birlikte taşımaktır. Gülmekle, şakalaşmakla, yemek hazırlarken bile muhabbet dili kurmakla büyür.

Her birimiz kendimize şu soruyu soralım:
“Ben bu ilişkiyi yaşatmak için ne yapıyorum?”
Sadece beklemek, sadece karşı tarafın değişmesini istemek çözüm müdür?
Mutlu olmak da, aile olmak da emek ister. O hâlde güven inşa etmek, haklı olmaktan çok mutlu olmayı seçmekle mümkündür.

Danışanlarıma hep şunu söylerim:
“Eğer içinizde hâlâ sevgiye dair bir kıpırtı ve iyi niyet varsa, hâlâ aile olma ihtimaliniz vardır.”
Çünkü hiçbir aile hazır bir şekilde kurulmaz. Aile; yapılması gerekenler yapıldıkça, affedildikçe, teşekkür edildikçe ve en önemlisi sevildikçe kurulur.

Sevgi emektir.
Aile olmak da o emeğin ürünüdür.
Zamanla oluşur.
Verdikçe çoğalır.
Gülümsedikçe güzelleşir.
Konuştukça, dinledikçe, sarıldıkça iyileşir.
Aile olmak, birlikte iyileşmeyi göze almaktır.

Ve unutma:
Sen, anne babanın tekrarı olmak zorunda değilsin.
Öğrenilmiş çaresizliği aşabilir, kendi kaderini yeniden yazabilirsin.
Çünkü evlilik bir başlangıç,
Aile olmak ise her gün yeniden verilen bir karardır.

Psikolog / Aile Danışmanı
Asiye Türkan
 

Neden Türkiye Demek Önemlidir

İş Kazası Önlemleri

Saat Dokuzu Beş Geçe Türkiye Nefesini Tuttu

ÇEŞMELERİN HAYATIMIZDAKİ FONKSİYONU

Alsancak’ta Kaldırım İşgali

İslâm’a Yenilen Batı

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

UNESCO, 15 ARALIK’I “DÜNYA TÜRK DİLİ AİLESİ GÜNÜ” OLARAK KABUL ETTİ

Neden 10 Kasım'ı Kutluyoruz?

Karabağ Zaferi: Bir Milletin Onuru, İki Devletin Gururu

Medya Gücünü Neden Kaybetti

Ulusal Güvenliğimizin Sessiz Tehdidi

Manken Belgin Saydan Diyor-ki!

Söyleyin Siz Bilir misiniz?

Cumhuriyet ve Bilimin rolü konuşuldu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Kirlenen Hava, Solan Hayat

UYUYAN TEHLİKE FETÖ

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi

Konu İstihbarat Olunca Her Şey Mubah Olmalıdır.

MİT BAŞKANI İBRAHİM KALIN KİMDİR?

Kaderin Kaldırımında Özgürlüğümüz Ne Kadar?

Eluca Atalının "Anka kuşu - Yeniden doğuş" kitabı

Kartallı Çocuklar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Doyasıya Kutladı

TGB Cumhuriyetimizin 102 Yılında yaklaşık 20.000 Genç Atatürkçü ile Anıtkabre Yürüyecek.

Bir Kereden Bir Şey Olmaz

Sadece Anlık Yardım Değil, Kalıcı Çözüm

Isınan Dünya, Hastalanan İnsan

Bu Mücadelede Resmi Kurumlar Önlem Almalı

İYİ PARTİ GEREĞİNİ YAPIYOR

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7

YAZARLAR