• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Ümit Özdağ Özgür

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın tahliye edildiği ve beş aylık tutukluluk sürecinin sona erdiği bildirildi.

Siyaset 17.06.2025 16:53:06 0
Ümit Özdağ Özgür

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla tutuklu bulunduğu davada bugün görülen duruşmada tahliye edildi. İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi, 148 gündür tutuklu olan Özdağ hakkında serbest bırakılma kararı verdi.

Olayın Geçmişi
Ümit Özdağ, 19 Ocak'ta Antalya'da yaptığı bir konuşmada Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla gündeme gelmişti. Bu suçlama üzerine Ankara'da gözaltına alınan Özdağ hakkında soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılmıştı. Ancak Özdağ, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasından değil, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Soruşturma dosyası daha sonra yetkisizlik kararıyla Antalya'ya gönderilmişti.

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla ilgili dava ise Özdağ'ın tutuklu olmadığı bir süreçte başlamış ve 29 Nisan 2025'te görülen duruşmada Özdağ, 30 sayfalık bir savunma yapmıştı. Bu davanın duruşması ise 10 Eylül'e ertelenmişti.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda gerçekleştirilen duruşmada, tutuklu sanık Ümit Özdağ ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Zafer Partisi genel başkan yardımcıları ve bazı parti yöneticileri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da izleyici olarak katıldı.
Savcının Ceza İsteminde Değişiklik
Savcı değişikliği nedeniyle iddia makamı davanın esasına ilişkin yeniden mütalaa verdi. Önceki mütalaayı tekrarlayan savcı, Ümit Özdağ’ın sosyal medya paylaşımlarının halkın bir kesimini suça teşvik edici nitelikte olduğunu belirtti. Bu kapsamda, önceki talebe ek olarak 'zincirleme suç' hükümlerinin uygulanmasını istedi. Savcı, Özdağ’ın 'zincirleme şekilde halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapisle cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını talep etti. Ancak mahkeme, Ümit Özdağ’ın tahliyesine karar verdi.
İddianamede Yer Alan Detaylar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 'ihbar eden' sıfatıyla yer aldı. İddianamede, Ümit Özdağ’ın sosyal medya hesabından Suriyeliler ve diğer sığınmacı gruplara yönelik dezenformasyon içerikli 34 paylaşım yaptığı, bu paylaşımların yetkili makamlarca yalanlandığı ifade edildi.
Özdağ’ın paylaşımlarının halkı kin ve düşmanlığa sevk edici, ayrımcılığı körükleyici ve nefret söylemi içerdiği belirtilen iddianamede, söz konusu paylaşımların Kayseri’de meydana gelen olayların oluşumunda etkili olduğu vurgulandı. Ayrıca, Kayseri Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, olaylara katılan kişilerin Zafer Partisi üyeleri ve destekçileri tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlardan etkilendiği değerlendirildi.
İddianamede, Ümit Özdağ’ın 18 Ağustos-24 Aralık 2024 tarihleri arasında ayrımcılığı teşvik eden ve nefret söylemi içeren paylaşımlarına devam ettiği, üzerine atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphenin bulunduğu ifade edildi. Özdağ’ın, basın ve yayın yoluyla zincirleme şekilde 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezasına çarptırılması ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi gereğince belli haklardan yoksun bırakılması talep edildi.
Özdağ Tahliye edildi.Kalabalık bir partili ile ceza infaz kurumundan ayrıldı.

haberpars.

Gençlerle Hasbihâl Programları

İş Yerlerinde Kıskançlık

Türkiye 4B’ye mi Gidiyor?

Niğde Bor’da Çevreci Çocuk Eğitimi

Eğitim mi, Öğretim mi? Hangisi Daha Kapsamlı?

​21 Aralık: En Uzun Gece.

Kürdistan Bayrağı Günü

“TUZ KOKTU!”

Eğitimin Görmediği Gerçek

Foça Komandosu Kitapla Buluşacak

Sıra Dışı Bir İş İnsanı Ali Cide

GELECEĞİN ÖĞRETMENİ OLMAK

Dahi Çocuk Elvin Türk Bayrağını Göndere Çekti.

ANAHTAR PARTİSİ BALIKESİR’DE VİTES BÜYÜTTÜ.

15 ARALIK DÜNYA TÜRK DİLİ AİLESİ GÜNÜ

Kurumsal Gözlem ve Geri Bildirim Gezisi

Umutlar 23 Aralık Yargı Paketi Görüşmelerinde

Huzur içerisinde Uyu Gülşah

Bir Öğretmen Dünyayı Değiştirir

İsyancı Teğmenlerin Ağlamaya Hakkı Yoktur

Okullarda Görülen Vakalar Tesadüf mü, Sistem Sorunu mu?

Çorum Alaca Eğitim Atağına Kalktı

Hocaların Hocası Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu

Bağımlılıkla Mücadelede Ailenin Rolü

Çocuğu Unutan Sistem

Beyin Bir Bilgisayar Değilse, Zihin Nasıl Oluşur?

BTP’nin 9. Olağan Kongresi “İstikbal biziz, biz geleceğiz”

Aileler Lütfen Dikkat! Gençliğimiz Elden Gidiyor.

Gençlerimizin Göremediği Bir Tuzak 'CİNSELLİK'

SİZİN LAİKLİK ANLAYIŞINIZ BU MU?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR